"Няма време"

Тези, които са по-възрастни от мен или мои "набори", могат да си спомнят, че допреди няколко години по БНТ (някога Канал 1) излъчваха предаването "Минута е много" - викторина под формата на състезание с въпроси от всякакви области на познанието и науката.

Истината е, че обожавах да го гледам, макар и почти никога да не знаех отговорите. Освен, че водещият Петър Вучков като емблематична фигура в предаването очароваше с всяващо респект присъствие и благ глас, имаше и друго, което като малко дете предизвикваше в мен радост и симпатия, зяпайки малкия екран.
А именно - човечето Минутко с цип вместо уста с взеизвестните си реплики "Ами сега?" , "Грешка!", "Браво!" и  разбира се "Няма време". 
В моето съзнание остана най-ярко това последното заедно със звука на тик-такащия часовник отразяващ последните секунди възможност на участника да отговори.

Защо припомням всичко това? Преди време преживявайки редица от събития, в един момент сякаш чух далечния глас на Минутко в главата си. Стана ми и весело, и някак тъжно... 
Замислих се, че както много други неща, взимаме и времето за даденост. Съответно губейки ценно време в лишено от всякаква смислена дейност бездействие, започваме да се замисляме..., да преоценяваме... , понякога да съжаляваме. 

Как мислите нямаше ли да е хубаво от време на време да се появава Минутко до главите ни и да ни припомня, че "Няма време"... ? 

В този ред на мисли, ето какво събудиха в мен тези размишления. 



„Няма време”
Мечтите ти се сбъдват,
а ти оставаш равнодушен?
Животът вече промени се
и чака само теб да се събудиш.

На листа бял си се разписал,
но още чакаш на опашка?
Погледнеш ли се в огледало,
виждаш: не ти, друг ти маха.

Четири реда думи изписваш,
а петия защо все празен остава?
Да чакаш свикнал си отдавна,
влече те да натискаш „пауза”.

И Времето си тича без да пита,
а си седнал ти на пейка в парка?
Чакаш го край теб да мине,
а то се моли ти да го
                                       догониш. 







Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации