Как да излъжем някой, че сме интелигентни?

Живеем във времена, в които необходимостта се превърна в мода, а модата в необходимост. Поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат” остана някъде в небитието, защото изглежда на никой вече не му се занимава да изпраща. Толкова по-добре! На кого му е притрябвало да говори правилно, да пише грамотно или да има обща култура? За тая работа си има трикове. Нямало грим за ума? Айде бе! Ето някои примери:

1. Използвай по-сложни думи. Дори и да не знаеш значението им, събеседниците ти ще си помислят, че знаеш повече от тях и няма да се усетят.

2. Влизай в спорове. Участвай оживено в дискусии относно политика, социални теми, футбол и т.н. Трябва да имаш мнение за всяко  нещо без да е нужно да си осведомен по въпроса. К’во пък? И другите не са.

3. Цитати, цитати, цитати. На фейсбук страницата си копирай всички най-умни афоризми и най-дълбоки мисли. Всички ще решат, че четеш книги, пък и ще имаш много лайкове.

4. Говори за автори. Освен Паулу Коелю от време на време споменавай, че харесваш и поезията на Вазов, разказите на Йовков и т.н., за да разберат хората, че си патриот и Оважаваш бАлгарското.

5. Използвай запетаи. Когато пишеш и не си сигурен къде точно трябва да сложиш запетаята просто, я, праскай, навсякъде. За, всеки, случай.

6. Пиши на кирилица. Откажи се от латиницата и пиши на български. Сега вярно, че не всеки звук има равностоен, но И и Й няма да ти се сърдят.

7. Поправяй другите постоянно. Може и ти да не си сигурен, ама и той не е прав! Така беше...

8. Покажи, че знаеш чужди езици. Някоя и друга песен на Джъстин Бийбър, тук-таме куплетче от ДвеРас... знаеш ги.

9. Запълвай мълчанието. Не е хубаво да няма какво да кажеш. Тая уста ти е дадена, за да говориш я! Когато ти свършат темите, влез във фейсбука. Все ще има някоя интрига там.


10. Ти не слушаш чалга. Това всеки трябва да го знае! Интелигентния човек слуша хаус и е горд с това. Снощи върху масата на Тони Стораро ли? Пак ви припознаха...


Коментари

Популярни публикации